kaip

Likimas, jei naujienos yra teisingos ar klaidingos.

Kaip patikrinti, ar naujienos yra teisingos, ar klaidingos

Tobulėjant technologijoms ir lengvai prieigai prie informacijos, vis labiau įprasta susidurti su melagingomis naujienomis, sklindančiomis per socialinius tinklus ir naujienų svetaines. Ši naujiena, dar vadinama netikra naujiena, gali sukelti painiavą ir skleisti klaidingą informaciją. Todėl svarbu žinoti, kaip patikrinti naujienų tiesą prieš dalindamiesi.

1. Patikrinkite šaltinį

Prieš tikėdami naujienomis, patikrinkite šaltinį, iš kur jis buvo paskelbtas. Patikimos naujienų svetainės paprastai turi patikimumo istoriją ir yra žinomos dėl savo nešališkumo. Būkite atsargūs dėl nežinomų vietų arba turėkite abejotiną istoriją.

2. Išanalizuokite turinį

Atidžiai perskaitykite naujienų turinį ir įsitikinkite, kad yra aiškios ir gerai sukurtos informacijos. „False News“ dažnai turi laisvų vietų, sensacingų ar patikimų šaltinių. Ieškokite gramatinių ar rašybos klaidų, nes tai gali reikšti, kad naujienos nebuvo tinkamos peržiūros.

3. Žr. Kitus šaltinius

Veiksmingas būdas patikrinti naujienų teisingumą yra kreiptis į kitus patikimus šaltinius. Įsitikinkite, kad kiti naujienų šaltiniai praneša apie tą patį faktą ir ar informacija yra nuosekli. Jei naujienas reklamuoja tik viena ryšių transporto priemonė, svarbu suabejoti jos tikrumu.

4. Patikrinkite datas

Kai kurios melagingos naujienos yra senos ir dalijamos taip, tarsi jos būtų neseniai. Visada patikrinkite naujienų paskelbimo datą ir, jei ji vis dar aktuali. Dažnai senos naujienos yra iškraipomos ir dalijamos iš konteksto.

5. Naudokite tikrinimo įrankius

Yra keletas internetinių įrankių, kurie gali padėti patikrinti naujienas. Pavyzdžiui, „Google“ turi funkciją „Faktų patikrinimas“, parodanti, ar naujienas patikrino faktų žymėjimo agentūros. Be to, yra svetainių, kurios specializuojasi tikrinant naujienų teisingumą, pavyzdžiui, „Faktai“ ir „E-Phasas“.

Išvada

Pasaulyje, kuriame informacija yra kiekviename, labai svarbu žinoti, kaip atskirti tikrąsias naujienas nuo „False“. Vykdydami šiuos patarimus ir naudodamiesi turimais įrankiais, jūs prisidėsite prie patikimos informacijos sklaidos ir kovos su netikromis naujienomis.

Scroll to Top