Kaip atliekamas endometriozės egzaminas

Kaip atliekamas endometriozės egzaminas

Endometriozė yra sveikatos būklė, daranti įtaką milijonams moterų visame pasaulyje. Jam būdingas nenormalus endometriumo audinio augimas už gimdos ribų, sukeliantis intensyvų skausmą ir kitus simptomus. Ankstyva diagnozė yra būtina veiksmingam gydymui, o endometriozės tyrimas vaidina pagrindinį vaidmenį šiame procese.

Kas yra endometriozė?

Endometriozė atsiranda, kai audinys, panašus į gimdos dangą, žinomą kaip endometriumas, auga už gimdos ribų. Šias nenormalaus augimo sritis galima rasti tokiuose organuose kaip kiaušidės, kiaušintakis, žarnyno ir šlapimo pūslės vamzdeliai. Endometriozė gali sukelti lėtinį dubens skausmą, skausmą lytinių santykių metu, netaisyklingą kraujavimą ir nevaisingumą.

Fizinė apžiūra ir ligos istorija

Pirmasis endometriozės diagnozavimo žingsnis yra išsamus medicininis paskyrimas. Šios konsultacijos metu gydytojas atliks fizinį egzaminą, kad patikrintų bet kokių anomalijų buvimą. Be to, paciento ligos istorija bus peržiūrėta, kad būtų galima nustatyti su endometrioze susijusius simptomus.

ultragarsas

Ultragarsas yra vaizdo tyrimas, kurį galima naudoti endometriozės buvimui nustatyti. Šiame kontekste naudojami du pagrindiniai ultragarso tipai: transvaginalinis ultragarsas ir dubens ultragarsas. Abu egzaminai gali padėti nustatyti kiaušidžių cistas, adheziją ir kitus pokyčius, kurie gali parodyti endometriozės buvimą.

magnetinis rezonansas

Magnetinio rezonanso tomografija yra dar vienas vaizdo tyrimas, kurį galima naudoti diagnozuojant endometriozę. Šis egzaminas yra ypač naudingas nustatant gilius ir didelius pažeidimus, kurių gali nenustatyti ultragarsas. Magnetinio rezonanso tomografija pateikia išsamius dubens organų vaizdus, ​​leidžiančius tiksliau įvertinti endometriozės pratęsimą.

laparoskopija

Laparoskopija laikoma tiksliausiu endometriozės diagnozės tyrimu. Tai minimaliai invazinė chirurginė procedūra, atlikta atliekant bendrąją anesteziją. Laparoskopijos metu į pilvą įkišamas mažas vamzdis su fotoaparatu, leidžiantis gydytojui tiesiogiai vizualizuoti dubens organus. Jei randamos endometriozės sritys, gydytojas gali atlikti biopsiją, kad patvirtintų diagnozę.

Išvada

Endometriozės tyrimas yra būtinas norint tinkamai diagnozuoti ir gydyti šią sveikatos būklę. Liko istorija, fizinis tyrimas, ultragarsas, magnetinio rezonanso tomografija ir laparoskopija yra keletas priemonių, kurias gydytojai naudoja endometriozės buvimui nustatyti. Svarbu, kad moterys žinotų apie simptomus ir kreiptųsi į medicininę pagalbą, jei jos pateikia endometriozės požymius.

Scroll to Top