Kaip atliekamas dengės karštligės testas

Kaip atliekamas dengės karštligės testas?

Dengue yra virusinė liga, kurią perduoda uodų Aedes aegypti įkandimas. Svarbu atlikti dengės karštligės testą, kad būtų galima patvirtinti diagnozę ir pradėti tinkamą gydymą. Yra įvairių rūšių testų, kuriuos galima atlikti laboratorijose ar sveikatos priežiūros įstaigose.

serologinis testas

Serologiniai tyrimai yra labiausiai paplitęs dengės karštligės diagnozavimo būdas. Tai nustato, kad organizme atsirado antikūnų, reaguojant į dengės karštligės viruso infekciją. Yra du pagrindiniai serologinių testų tipai:

  1. IGM testas: Šis testas nustato IgM antikūnų, kurie susidaro pradinėse infekcijos etapuose, buvimą. Nurodoma nustatyti naujausius dengės karštligės atvejus.
  2. IgG testas: Šis testas nustato IgG antikūnų buvimą, kuris gaminamas labiau pažengusiose infekcijos stadijose. Nurodoma nustatyti ankstesnius dengės karštligės atvejus.
  3. Serologinius tyrimus galima atlikti per kraujo surinkimą, dažniausiai rankos veną. Kraujas siunčiamas laboratorinei analizei, kai tikrinama, ar nėra dengės karštligės specifinių antikūnų.

    greitas testas

    Greito dengės karštligės testas yra greitesnis ir praktiškesnis ligos diagnozavimo pasirinkimas. Jis naudoja nedidelį kraujo mėginį, paprastai gaunamą per piršto įkandimą, ir pateikia rezultatus per kelias minutes.

    Rapimo testai taip pat nustato IGM ir IgG antikūnų buvimą, tačiau jų jautrumas ir specifiškumas gali skirtis. Todėl svarbu laikytis gamintojo instrukcijų ir prireikus patvirtinti rezultatus atliekant serologinį bandymą laboratorijoje.

    PGR testas

    PGR (polimerazės grandininės reakcijos) testas yra sudėtingesnis metodas, skirtas aptikti dengės karštligės virusą organizme. Tai nustato viruso genetinę medžiagą, net ir ankstyvosiose infekcijos stadijose.

    Šis testas atliekamas laboratorijoje ir reikalauja specializuotos įrangos. Jis labiau naudojamas įtariamo dengės karštligės atvejais ankstyvosiose stadijose, kai serologiniai tyrimai gali būti ne tokie veiksmingi.

    Išvada

    Dengės karštligės testas yra būtinas norint patvirtinti diagnozę ir pradėti tinkamą gydymą. Dažniausiai naudojami serologiniai bandymai, tokie kaip IGM ir IgG, po to atliekami greiti testai. Konkretesniais atvejais gali reikėti PGR testo. Svarbu ieškoti sveikatos priežiūros specialisto, kuris atliktų testą ir gautų tikslią diagnozę.

Scroll to Top