Kaip apskaičiuoti PSA nemokamą PSA bendrą

Kaip apskaičiuoti laisvą PSA/PSA santykį

Ryšys tarp laisvojo PSA ir bendro PSA yra svarbus rodiklis, naudojamas vertinant prostatos vėžio riziką. PSA (specifinis prostatos antigenas) yra baltymas, kurį gamina prostata, o jo kraujo dozė gali padėti diagnozuoti ir stebėti šią ligą.

Kas yra nemokama PSA ir bendra PSA?

Bendra PSA yra PSA be PSA ir PSA, surišto su baltymais kraujyje, suma. PSA laisvas yra PSA dalis, kuri nėra susijusi su baltymais ir laisvai cirkuliuoja kraujyje. Jau bendrą PSA apima ir laisvą PSA, ir PSA, sujungtus su baltymais.

Kaip apskaičiuoti nemokamą PSA/PSA santykį?

Norėdami apskaičiuoti ryšį tarp laisvojo PSA ir bendro PSA, tiesiog padalinkite laisvosios PSA vertę iš visos PSA vertės ir padauginkite iš 100, kad gautumėte rezultatą procentiniu būdu.

Formulė:

PSA nemokamas/PSA bendras santykis = (nemokama PSA/Total PSA) x 100

Pavyzdys:

Tarkime, kad pacientas turi 1,5 ng/ml nemokamą PSA vertę, o bendra PSA vertė – 4,0 ng/ml. Norėdami apskaičiuoti nemokamą PSA/PSA santykį, tiesiog pritaikykite formulę:

Nemokamas PSA/PSA santykis = (1,5/4,0) x 100 = 37,5%

Šiuo atveju nemokamas PSA/PSA santykis yra 37,5%.

Rezultatų aiškinimas

Nemokamas PSA/PSA santykis gali suteikti papildomos informacijos apie prostatos vėžio riziką. Paprastai kuo mažesnis šis santykis, tuo didesnė tikimybė, kad egzistuoja prostatos vėžys. Vertės, mažesnės nei 15%, laikomos įtartinomis ir gali reikšti, kad reikia atlikti papildomą tyrimą, pavyzdžiui, prostatos biopsija.

Svarbu pažymėti, kad laisvas PSA/PSA santykis nėra galutinis prostatos vėžio diagnozavimo testas, o rodiklis, padedantis įvertinti riziką. Reikėtų atsižvelgti ir į kitus veiksnius, tokius kaip amžius, šeimos istorija ir papildomi egzaminų rezultatai, atsižvelgiant į pasaulinį paciento vertinimą.

Išvada

Nemokamas PSA/PSA santykis yra paprastas skaičiavimas, galintis suteikti papildomos informacijos apie prostatos vėžio riziką. Svarbu, kad šį skaičiavimą aiškintų specialistas gydytojas, kuris galėtų įvertinti visus klinikinius paciento aspektus ir nurodyti kitus veiksmus, kurių reikia atlikti.

Jei turite klausimų apie savo PSA ar įtariamą prostatos vėžį, būtina kreiptis į medicinos patarimus ir atlikti reikiamus egzaminus tiksliam diagnozei.

Scroll to Top