Kaip yra otolaringologijos tyrimas

Kaip atliekamas otolaringologijos tyrimas

otorhinolaringologija yra medicininė specialybė, skirta diagnozuoti ir gydyti su ausimis susijusias ligas, nosį ir gerklę. Norėdami atlikti išsamų šios srities egzaminą, otorhinolaryngologas gali naudoti įvairius metodus ir įrangą. Šiame straipsnyje mes išnagrinėsime keletą pagrindinių egzaminų, atliktų šioje specialybėje.

nosies endoskopija

nosies endoskopija yra egzaminas, leidžiantis pamatyti nosies ir nosies ertmių vidų. Jis atliekamas su lanksčiu endoskopu, kurį įveda paciento nosis. Ši procedūra yra neskausminga ir paprastai nereikia anestezijos. Atlikdamas nosies endoskopiją, gydytojas gali nustatyti tokias problemas kaip pertvaros nuokrypiai, nosies polipai, sinusitas ir kitos ligos, turinčios įtakos nosies ir viršutiniams kvėpavimo takams.

audiometrija

Audiometrija yra egzaminas, kuris įvertina paciento klausos gebėjimus. Jis atliekamas nejudintoje kabinoje, kur pacientas naudoja ausines ir reaguoja į garso dirgiklius, skleidžiamus į prietaisą, vadinamą audiometru. Tyrimas leidžia nustatyti klausos nuostolius ir nustatyti klausos sutrikimo laipsnį ir tipą. Remiantis rezultatais, gydytojas gali nurodyti tinkamą gydymą, pavyzdžiui, naudodami klausos aparatą.

laringgoscopy

laringoskopija yra egzaminas, leidžiantis pamatyti gerklą, kuri yra trachėjos viršūnė, kurioje yra balso stygos. Yra du pagrindiniai laringoskopijos tipai: tiesioginis ir netiesioginis. Atliekant tiesioginę laringoskopiją, per paciento burną į gerklą įvedamas tvirtas vamzdelis, leidžiantis tiesiogiai vizualizuoti balso stygas. Netiesioginėje laringoskopijoje veidrodis naudojamas atspindėti gerklų ir balso stygų vaizdą.

kompiuterinė tomografija

Kompiuterinė tomografija (CT) yra vaizdo tyrimas, kuriame naudojami rentgeno spinduliai, norint gauti išsamius ausies, nosies ir gerklės vidinių struktūrų vaizdus. Tai ypač naudinga vertinant navikų, infekcijų ar kitų ligų, turinčių įtakos šiems regionams, pratęsimą. Egzamino metu pacientas yra pastatytas ant lentelės, kuri slenka į TC įrenginį, kur fiksuojami vaizdai.

rinomometrija

Rhinomometrija yra egzaminas, kuris įvertina nosies funkciją ir atsparumą oro srautui nosies keliuose. Jis atliekamas su prietaisu, vadinamu rinomanometru, kuris matuoja oro slėgį nosies kvėpavimo metu. Šis egzaminas yra naudingas diagnozuojant nosies obstrukcijas, tokias kaip pertvaros nuokrypiai, nosies polipai ir alerginis rinitas.

Išvada

otorhinolaringologijos tyrimas apima įvairius metodus ir įrangą, skirtą įvertinti ir diagnozuoti ausų, nosies ir gerklės ligas. Atlikdamas tokius tyrimus kaip nosies endoskopija, audiometrija, laringoskopija, kompiuterinė tomografija ir rinomanometrija, otolaringologas gali nustatyti problemas ir nurodyti tinkamą gydymą. Svarbu pasitarti su specialistu, jei jame yra simptomų, susijusių su šiais regionais, tokiais kaip klausos praradimas, nosies obstrukcija, nuolatinis gerklės skausmas, be kita ko.

Scroll to Top